Tjänster

Essens arkitektur ritar hus åt både företag och privatpersoner. 

Här intill ger vi några exempel på hur vi arbetar för att förverkliga våra kunders byggprojekt.

Beskrivningarna nedan kanske främst är till hjälp för privatpersoner och de som är nya för byggprocessen. Är ni ett företag, tveka inte att höra av er så berättar vi mer hur vi kan hjälpa er. Se kontaktuppgifter här.

Att bygga nytt kan omfatta allt från ett attefallshus eller en villa till större kommersiella projekt, som flerbostadshus, grupphusområden, kontor, industri etc.

Vi utgår ifrån era unika behov och önskemål för att tillsammans förverkliga visionen. 

Ibland finns lösningen närmare till hands än en nybyggnad.

Med utgångspunkt i det befintliga ser vi till att ta fram dess inneboende potential. Med precision adderar vi, eller tar bort, det som behövs för att byggnaden bättre ska möta dagens och framtidens behov.

För företag hjälper vi till exempel till med kontors- och lokalanpassning och konverteringar, där ex. outnyttjade lokaler eller biytor kan få nytt liv som lägenheter.

Många projekt kräver ett bygglov, eller en bygganmälan.

Vi hjälper till med tolkning att detaljplan, avstämningar med kommunen samt att ta fram de bygglovsritningar som behövs.

I den mån ni önskar kan vi sedan vara ert ombud under bygglovsprocessen.

Vill ni bebygga en obebyggd tomt utanför detaljplanerat område, eller stycka av en tomt, rekommenderas att göra en ansökan om förhandsbesked.

Även om detaljeringen ofta kan vara lägre än vid en bygglovsansökan bestäms mycket av potentialen i förhandsbeskedet.

Det är därför klokt att tänka igenom materialet man skickar in, så att det motsvarar vad ni senare drömmer om att bygga.

Vi hjälper till att skissa upp förutsättningarna, producerar de ritningar som behövs och finns sedan med i kontakten med kommunen och övriga myndigheter.

Vi har stor erfarenhet av att hjälpa fastighetsutvecklare i tidiga skeden.

Genom att vara lyhörda för er affärsmodell och era målsättningar kan vårt deltagande skapa stora värden. Vi har ofta god förförståelse för kommunens krav och ambitioner och i dialog kan vi utforma ett förslag som alla vinner på.

Modern träarkitektur villa Lerum

Anlita arkitekt

- en nybörjarguide

Att stå inför att påbörja ett husbygge är en ovan situation för många. Därför vill vi beskriva hur det brukar gå till när en kund anlitar oss, och varför en bra arkitekt lönar sig!

Valet av arkitekt och samarbetspartners görs tidigt och kommer sedan ha en avgörande påverkan på slutresultatet. Att välja rätt är inte enbart att ta in offerter och välja den billigaste.

För att vi som arkitekter ska kunna möta era förväntningar och leverera ett hus som uppfyller era behov krävs det att vi är lyhörda och tar tid att förstå era behov och prioriteringar.

När förutsättningarna blir tydligare kan vi också få ett effektivare slutresultat, men konkret: ett bättre, effektivare och mer prisvärt hus.

Arkitektritat - en prisvärd investering

Vi är övertygande om att den kostnad det är att anlita oss som arkitekt är en investering ni tjänar igen i utformningen av huset. 

Ett bra arkitektritat hus är inte en lyxvara för några få utan något som alla kan njuta av, en livskvalité som ska vara tillgänglig oavsett om man bor i en hyreslägenhet, BRF eller villa.

Arkitektskisser

Vad kostar det att anlita en arkitekt?

Så då rakt på sak: vad kostar det att anlita en arkitekt?

Som några kvadratmeter, brukar vi svara.

Ser man till vad det brukar kosta att bygga nytt motsvarar faktiskt vårt arvode inte många kvadratmetrar. Av just den anledningen är skissprocessen och förarbetet något som konkret lönar sig i längden: lyckas vi spara in några kvadratmetrar och göra att ni får mer kvalité per kvadratmeter så tjänar ni snabbt in på att anlita oss.

Alla projekt är olika och det är därför svårt att ge allt för generella prisuppgifter, men i många fall brukar vårt arvode utgöra 1-3% av den totala byggkostnaden. 

Vad är första steget?

Ett första möte

Vi träffas, förslagsvis på platsen, och går vi igenom förutsättningar och önskemål.

Projektförslag/Budget

När vi förstått era önskemål kan vi ta fram ett förslag på arbetsupplägg och en tids- och kostnadsuppskattning.

Arbetet kan börja

Efter ert godkännande kan samarbetet påbörjas!

Ta kontakt för ett första förutsättningslöst möte – 

Fyll i vårt kontaktformulär här så hörs vi!

* Kontaktformulär tillfälligt avstängt, återkommer efter sommaren. Under tiden kan ni gärna skicka ett mail

kontakt@essensarkitektur.se

Brasegatan 23

441 65 Alingsås

© 2024 Essens Arkitektur